Skip to main content
IT Вакансії

Що таке QA і як стати тестувальником з нуля: блог IT-школи Hillel

By June 9, 2023September 28th, 2024No Comments

«Важливо розуміти, що Senior — це не про кількість технічних знань і вмінь, Вакансія QA Manual а про відповідальність. Senior — це фахівець, який сам враховує всі ризики, відповідає за свої факапи й може їх заменеджити, звести до мінімуму». Плюс для Manual QA — нижчий поріг входу в професію. Мануальник може швидше опанувати необхідні навички та знання, ніж автоматизатор, для отримання роботи. QA не повинен чекати, коли хтось пояснить йому незрозуміле завдання та бути блокером під час розробки. Він має сам дізнаватися нове та пояснювати іншим, як це працює.

Роль QA Automation та QA Manual: у чому принципова різниця й чи потрібні обидва в одній команді

Як бачиш, для початку роботи в тестуванні не обовʼязково володіти математичними знаннями та технічними навичками. Звісно, вони будуть плюсом і певна частина інформації сприйматиметься легше. Але це не основний критерій при виборі цього фаху.

Подтвердите вашу эл. почту

Ми в Академії віримо, що кожен може знайти ідеальну кар’єру для себе, а також в те, що борщ — це найсмачніша у світі страва (не дарма ми “бурякова” Академія). Тож використаємо аналогію борщу (ідеальної персональної кар’єри) для пояснення практичних завдань (так, ми не шукаємо легких шляхів). Та перш ніж перейти до розʼяснення двох магічних букв QA (скорочено від quality assurance), спершу розглянемо поняття якості програмного продукту (software quality).

Роль тестувальника в ручному тестуванні

  • Наявність документів, які засвідчують ваш рівень знань, є особливо важливим питанням на початку кар’єри і сприяє у пошуку роботи.
  • Нумо з’ясуємо, якими навичками повинні володіти тестувальники, та спростуємо деякі міфи стосовно цієї спеціальності.
  • Також автотестувальники потрібні на проєктах, де тестуються тільки API або GraphQl.
  • Для отримання Диплому потрібно успішно скласти фінальний іспит, який включає перевірку знань всього курсу.

Automation QA Engineer відповідає за створення, тестування та впровадження автоматизованих рішень для перевірення якості програм. Основне завдання — переконатися, що ПЗ відповідає вимогам якості, не містить помилок і працює так, як очікувалося. Automation QA пишуть код для автоматизованих скриптів тестування, що моделюють взаємодію користувачів і перевіряють різні функції програм. Manual QA Engineer перевіряє вручну програмне забезпечення, чи відповідає воно вимогам, виявляє дефекти та помилки. Мануальники аналізують і покращують процес тестування. Вони перевіряють ПЗ і з погляду розробки, і з погляду клієнта, контролюють його якість.

QA Engineer – 8 кроків до мети

що таке qa manual

Погляньмо, що тебе очікуватиме протягом робочого дня. Для отримання цих знань я раджу два ресурси — або курси QA Manual, або самостійне вивчення у w3school чи будь-якому онлайн-ресурсі в Google. Переважна більшість вакансій вимагають знання English. Часто великі компанії беруть джуніор зі знанням англійської, відмовляючи кандидатам з великим досвідом, але без знання мови. 👨‍🏫 Отримайте індивідуальний менторинг, зануртеся в практику та підготуйтеся до нових викликів у світі QA Automation. QA-фахівці потрібні в галузях інформаційної безпеки, розробки ігор і мобільних додатків.

І їм потрібно доводити свою цінність команді та менеджменту. Також у GameDev для рядового QA-інженера важливо принаймні базово розуміти сертифікаційні вимоги до ігор на різних платформах, а також вимоги щодо продуктивності та використання пам’яті. Детальніше — читайте у матеріалі «Хто такий QA в ігровій індустрії».

🌍 Готовий зануритися у світ QA? Задавай питання, залишай коментарі нижче! 🔽🔽🔽

Якщо вам легше сприймати нові знання російською чи англійською, ви можете записатися у міжнародну групу. Безкоштовне онлайн тестування на TestProvider.com, сертифікати і Диплом. Усі роботи студентів перевіряються і по кожному завданню надається фідбек з оцінкою та рекомендаціями. До кожного уроку розроблені практичні завдання, які необхідно виконувати і здавати у спеціальній LMS системі.

Ми здійснюємо навчання українською мовою і графік занять максимально адаптований до наших реалій. Тож, якщо ви з України і хочете навчатися українською мовою, то вкажіть це у заявці на курс. Ви можете безкоштовно пройти тестування і отримати сертифікати з усіх технологій, які вивчаються на курсі. Як же стати QA-інженером та з чого варто починати? Так от, почати варто із занурення у теорію забезпечення якості. Якщо говорити більш простою мовою, то QA включає у себе контроль над якістю усіх процесів організації, навіть не пов’язаних з продуктом безпосередньо.

Це сукупність заходів, націлених на те, щоб випустити програмний продукт, який відповідатиме заданим критеріям якості. Тобто основна мета QA-спеціалістів — це випустити для користування якісний продукт. А от як саме це зробити — це вже ціла наука, що крім теоретичних навичок потребує ще й багато практики. Наразі поняття QA досить часто об’єднують чи ототожнюють із тестуванням, та насправді це не одне і те ж. Manual QA, або ручне тестування програмного забезпечення — це напрям роботи в IT, який передбачає перевірку програмного забезпечення на наявність помилок, дефектів та вразливостей. Тестувальники вручну перевіряють програмне забезпечення з точки зору розробки й з точки зору клієнта, а також контролюють якість роботи програмного забезпечення.

Іншими словами, розробник може сказати „дивись, я зробив цей продукт“. QA так сказати не може, адже він продукт не робив, а тільки тестував». «Оскільки в команді зазвичай більше розробників, вони часом забувають про QA і те, що завдання ще потрібно тестувати. Тож можуть набрати завдань відповідно до власного capacity.

що таке qa manual

Тестування дає безліч можливостей для розвитку в ІТ. Якщо ти вмієш аналізувати інформацію, гарно комунікувати з командою, вдало пояснювати та відстоювати свою думку — тоді робота QA тобі буде до вподоби. Приготуйся до постійного навчання та вдосконалення, до здорової критики на початку карʼєри та цікавих задач, над якими треба думати, а не просто робити за шаблоном. Визначення якості для програмних продуктів доволі загальне, оскільки залежить від цілей, для яких розробляється та чи інша програма. Погодься, коли йдеш робити МРТ чи КТ, останнє, про що хотілося б думати, — це серйозна помилка у програмі, що оброблятиме результати твого обстеження.

Це допомагає систематизувати процес тестування та забезпечити повне покриття функцій і можливостей додатка. Потужний набір інструментів для тестування різних API, або просто надсилання POST і GET запитів. Він є середовищем розробки для створення, тестування, контролю та публікації API-документації. Мова гіпертекстової розмітки сторінок, яку застосовують для розмітки документів для перегляду веб-сторінок у браузері.

🔥 З нами ви не тільки опануєте ключові навички, а й станете експертом у тестуванні ПЗ, забезпечуючи високу якість коду. Вільна об’єктно-реляційна система управління базами даних з відкритим кодом корпоративного класу, заснована на мові SQL. PostgreSQL підтримує розширені типи даних та покращену оптимізацію продуктивності, функції, доступні лише у дорогій комерційній базі даних, такій як Oracle та SQL Server. ➕ Дана професія насамперед розбудовує особистість людини та великий спектр нетехнічних та напівтехнічних навичок, про які я розповім нижче. Навичок, які допомагають у вільному від роботи житті та навіть у випадку зміни професії. Не переживайте, це тест не вимагає від вас якихось спеціальних знань у предметі, для його проходження буде достатньо знань базової комп’ютерної грамотності.

Проведення тестування та за потреби внесення його результатів у систему. Тут варто звернути увагу, що не кожна проблема, яку знаходить тестувальник, — це баг. Тож важливо переконатися, що під час тестування немає оновлення сервісів, а останні оновлення, які треба протестувати, уже задеплоїні на сервер.

Хороший тестувальник завжди ставить багато запитань і намагається розібратися, як працює продукт, зокрема з погляду користувача. Усю команду єднає спільна мета — зробити класний продукт і щоб замовники були задоволені. Тож робочий день розпочинається із дзвінка з командою, де обговорюються чинні статуси кожного учасника, чи є якісь перешкоди у виконанні задач тощо. Усі діляться планами, чим сьогодні займатимуться. Та головне, пам’ятай, що тестування — це НЕ пошук помилок (багів)! Усі невідповідності (помилки, баги) в програмі, які були знайдені в процесі тестування, є лише результатом цього процесу, а не його метою.

На початку базово вистачить, але в подальшому, щоб робити якісно, то мову треба знати не гірше за сусіднього девелопера. Від позиції Junior до Middle можна перейти за два-три роки. Але це приблизний період, усе залежить від відточування навичок і наполегливості. Переважно для QA проводять різноманітні курси, є відео на YouTube і книжки для самонавчання. Література переважно англійською, тому її знання важливе.

Додаткова складність у тому, що треба емулювати роботу блокчейнів і багатьох вузлів локально, проводити низькорівневі мережеві тести тощо. Аналіз проведеного тестування, а також дефектів, що надійшли від кінцевого користувача чи команди підтримки. QA створює документи про дефекти, визначає їхні пріоритети і створює звіт про проведене тестування. Тестувальник розробляє стратегії тестування, плани та набір тест-кейсів для виконання різноманітних тестів. Тест-кейси створюють для кожного завдання, яке можливо протестувати. День, коли тестувальникив перестануть називати QA, має бути національним святом у всіх нормальних країнах.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/

admin

About admin